Maak Rimpels: Het programma voor Positieve Gezondheid en Samenredzaamheid

Maak Rimpels biedt een programma waarbij we samen betekenisvol, vanuit eigen krachten en hulpbronnen, ouder worden. Tijdens gezellige bijeenkomsten en interessante cursussen naar keuze, werken we aan onze Positieve Gezondheid en Samenredzaamheid. Hierbij spelen gezelligheid en het vergroten van uw (digitale) wereld een belangrijke rol. Tijdens elke bijeenkomst drinken we altijd een kopje koffie of thee met elkaar. Het programma verbindt mensen en laat vriendschappen ontstaan. Er wordt lekker gekletst, grapjes gemaakt, maar ook gesproken over serieuze onderwerpen. Zo ontstaan hechte groepjes waarbinnen iedereen zichzelf kan zijn. Je ontmoet en spreekt dus regelmatig mensen uit je eigen buurt, wijk of dorp.

Hoewel Maak Rimpels prikkelt en stimuleert om nét dat extra stapje te zetten, wordt u vrijgelaten om alleen te doen wat u wilt doen en op welke manier. Ontdek op deze pagina de aangeboden programma-onderdelen.

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich al inschrijven voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.

De aangeboden cursussen

Positieve gezondheid

Maandelijks komen we gezellig bij elkaar om het te hebben over onze positieve gezondheid, om onze ervaringen met elkaar te delen, te inspireren en om elkaar te ondersteunen waar nodig.

Het programma van Maak Rimpels ondersteunt u, zodat u zo lang mogelijk kunt blijven doen wat u wilt doen. Daarvoor is het belangrijk om een goede brede gezondheid te hebben. Daarbij gaat het niet alleen om uw lichaamsfuncties, zoals uw vitaliteit, maar juist ook over voor iedereen belangrijke thema’s zoals zingeving, meedoen en de kwaliteit van ons leven. Maandelijks komen we gezellig bij elkaar om het te hebben over onze positieve gezondheid, om onze ervaringen met elkaar te delen, te inspireren en om elkaar te ondersteunen waar nodig.

We hopen dat u tijdens de maandelijkse bijeenkomsten geïnspireerd zal worden om iets nieuws te ontdekken, of dat u juist zin krijgt om nog beter te worden in iets dat u al regelmatig doet. Misschien kunt u zelfs anderen gaan helpen met iets dat u goed kunt. Hiervoor bieden we verschillende cursussen aan die in blokken van vier of acht weken worden gegeven. Met een gezellige bijeenkomst per week, soms aangevuld met activiteiten die u thuis kunt doen.

lees meer...

Basis Digivaardigheid

We ontdekken wat uw smartphone allemaal kan, “surfen” veilig op het internet en introduceren leuke en nuttige apps die u kunnen ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis wonen en actieve bezigheden.

Ondanks dat de (digitale) wereld grote ontwikkelingen doormaakt, wilt u uw autonomie behouden. Om goed mee te kunnen doen met de maatschappij is digivaardigheid van groot belang. Maak Rimpels ondersteunt u daarbij. Met elkaar ontdekken we wat uw smartphone allemaal kan, “surfen” we veilig op het internet en introduceren wij leuke en nuttige Apps die u kunnen ondersteunen bij het langer veilig en gezond zelfstandig thuis wonen.

De cursus ‘Basis Digivaardigheid’ is geschikt voor wie nog niet erg bekend is met het gebruiken van een smartphone. Leer in acht weken de basis van de smartphone, onder begeleiding van een digicoach. Na deze cursus kunt u onder andere omgaan met de basisfunctionaliteiten van uw smartphone, WhatsApp, internet en een online afspraak maken bij bijvoorbeeld uw gemeente of huisarts.

lees meer...

Digivaardigheid voor uw welbevinden

Digitale middelen kunnen het makkelijker maken om de dingen te blijven doen die u wilt doen. Wij bieden de GoLivePhone app en GoLiveClip aan die u kunnen ondersteunen bij actieve bezigheden.

Dagelijks bewegen is voor iedereen belangrijk. Het gaat daarbij om activiteiten die een gemiddeld intensieve inspanning van u vragen: denk aan het maken van een stevige wandeling, te voet de boodschappen doen, de hond uitlaten, in uw tuintje schoffelen of een stukje fietsen. In de cursus ‘Digivaardigheid voor uw Welbevinden’ leert u in acht weken omgaan met de GoLivePhone App in combinatie met de GoLiveClip, die u kunnen ondersteunen bij actieve bezigheden. Deze middelen geven inzicht in uw dagelijkse activiteiten, en meten nauwkeurig uw valrisico. Zo wordt u zich meer bewust van welke aspecten van het bewegen een positieve invloed hebben op het verlagen van uw valrisico, en kunt u ook uw eigen activiteiten doelen instellen. Met de activiteiten- en valrisico-app kunt u uw persoonlijke voortgang zelf bijhouden: dat motiveert om nét dat extra stapje te zetten.

Daarnaast biedt de GoLiveClip een aantal ondersteunende functies, zoals een mobiele noodknop. Door op de noodknop te drukken ontvangen de door uzelf gekozen nood contactpersonen een mail en/of SMS, met daarin uw locatie op dat moment, zodat ze eenvoudig naar u toe kunnen en u snel kunnen ondersteunen. Met deze functies leert u in de cursus omgaan. Zo vergroot u de gemoedsrust van uzelf en die van uw naasten.

lees meer...

Vitaliteit

Onder begeleiding van een ervaren beweegcoach doen we eenvoudige oefeningen aan de hand van een digitaal beweegprogramma, die u thuis kunt herhalen en die uw balans, kracht en flexibiliteit vergroten. Met elkaar komen en blijven we gezellig in beweging!

Onder begeleiding van een ervaren beweegcoach gaat u in de cursus ‘Vitaliteit’ met een gezellig groepje uit uw eigen buurt aan de slag met het vergroten van uw vitaliteit. Eenvoudige oefeningen die uw balans, kracht en flexibiliteit vergroten. Er wordt samengewerkt, want samen actief zijn stimuleert om nét dat extra stapje te zetten. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen met elkaar oefeningen te doen, die u later thuis kunt herhalen. Gebruikers voelen zich fitter en ontwikkelen zelfvertrouwen. Met elkaar komen we in beweging!

lees meer...

Samenredzaamheid

Uit de bijeenkomsten van het programma ontstaan hechte verbindingen tussen deelnemers. Er ontstaat zo een hechte gemeenschap waarbinnen we naar elkaar omkijken, en lief en leed met elkaar gedeeld kan worden.

Uit de gezellige ontmoetingen tijdens de maandelijkse bijeenkomst en daarbuiten ontstaan hechte verbindingen tussen deelnemers. Door de organisatie en activatie van een sterk, informeel netwerk worden we met elkaar samenredzaam. Er ontstaat zo een hechte gemeenschap waarbinnen we naar elkaar omkijken, en waarbinnen lief en leed met elkaar gedeeld kan worden. Ook worden er meer praktische afspraken gemaakt over wie elkaars nood contactpersonen willen zijn, en over de toegang tot elkaars woning in geval van nood. Met de zorgondersteuners – vrijwilligers uit de buurt met een zorgachtergrond – worden afspraken gemaakt over de zogeheten ‘achtervang’. Hierdoor wordt u minder afhankelijk van professionele zorg, die steeds schaarser en duurder wordt, en wordt zelfhulp ingezet om samen langer veilig en gezond thuis te kunnen blijven wonen – in een hechte, warme gemeenschap waarbinnen u zich thuis kunt voelen.


lees meer...

Inschrijven

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich al inschrijven voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.

Wat u krijgt

  • Materialen zoals een ‘reisgids’ om zelf uw programma samen te stellen

  • Cursusmaterialen als naslagwerk voor de cursus die u volgt

  • Coaching in groepsverband

  • Gezellige bijeenkomsten met mensen bij u in de buurt

  • Een draagbare clip om fysieke activiteit te meten en veiliger op pad te kunnen

Wat u zelf meeneemt

  • Een recente, gangbare smartphone

  • Een mobiel data-abonnement

  • Thee en koffie tijdens de bijeenkomsten is voor eigen rekening

  • De licentie voor de draagbare clip is €4,99 per maand. De eerste twaalf maanden wordt deze geheel vergoed, daarna betaalt u €4,99 per maand. Dit is maandelijks opzegbaar. U zit dus nergens aan vast.

  • U wordt aan het begin, tijdens en na afloop van uw deelname aan Maak Rimpels gevraagd om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het programma. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragenlijsten.