Maak Rimpels

om een sociaal netwerk te vormen. Met wie u blijvend samen grip houdt op uw gezondheid, digitaal aangehaakt en in beweging blijft.

Maak Rimpels biedt een programma waarbij we samen betekenisvol, vanuit eigen krachten en hulpbronnen, ouder worden. Tijdens gezellige bijeenkomsten en interessante cursussen naar keuze, werken we aan onze Positieve Gezondheid, Digivaardigheid, Vitaliteit en Samenredzaamheid. Tijdens elke bijeenkomst drinken we altijd een kopje koffie of thee met elkaar. Het programma verbindt mensen en laat vriendschappen ontstaan. Er wordt lekker gekletst, grapjes gemaakt, maar ook gesproken over serieuze onderwerpen. Zo ontstaan hechte groepen waarbinnen iedereen zichzelf kan zijn.

Hoewel Maak Rimpels prikkelt en stimuleert om nét dat extra stapje te zetten, wordt u vrijgelaten om alleen te doen wat u wilt doen en op welke manier. Ontdek op deze pagina de aangeboden programma-onderdelen.

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich al inschrijven voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.

De aangeboden cursussen

Positieve gezondheid

We komen vier keer bij elkaar om inzicht te krijgen in en bewust te worden van onze brede gezondheid, een echt “cadeautje” voor uw zelf.

Brede gezondheid gaat over meer dan lichamelijke vitaliteit, maar juist ook over belangrijke thema’s zoals veerkracht, zingeving, sociaal blijven, mee kunnen doen in de maatschappij, omgaan met uitdagingen van het leven. In vier bijeenkomsten komen we gezellig bij elkaar om het te hebben over onze brede gezondheid, waardoor we meer bewust worden, relativeren en kunnen focussen op de dingen die juist heel goed gaan. We hopen dat u geïnspireerd zal worden om iets nieuws te ontdekken, of dat u juist zin krijgt om nog beter te worden in iets dat u al regelmatig doet. Misschien kunt u zelfs anderen gaan helpen met iets dat u goed kunt.

lees meer...

Digivaardigheid

We ontdekken in zes bijeenkomsten de smartphone, “surfen” veilig op het internet en introduceren nuttige apps om zelfstandig en actief te blijven.

Ondanks dat de (digitale) wereld grote ontwikkelingen doormaakt, wilt u uw autonomie behouden. Om goed mee te kunnen doen met de maatschappij is digivaardigheid van groot belang. Maak Rimpels ondersteunt u daarbij. Gedurende zes weken leert u onder begeleiding van een digicoach iedere week de functionaliteiten op uw smartphone, die u welzijn & gezondheid en uw eigen regie ondersteunen. Na deze cursus kunt u onder andere omgaan met de basisfunctionaliteiten van uw smartphone, WhatsApp, internet, Digid en een online afspraak maken bij bijvoorbeeld uw gemeente of huisarts. Daarnaast leert u gebruik maken van Het “Mijn Maak Rimpels” platform en de GoLiveClip die uw zelfstandigheid kunnen ondersteunen. De GoLiveClip is een hulpmiddel dat u draagt om activiteiten, valrisico en persoonlijke voortgang te meten en biedt een mobiele noodknop. Hiermee vergroot u de gemoedsrust van uzelf en die van uw naasten.

lees meer...

Vitaliteit

We verbeteren in twee keer acht bijeenkomsten onze balans, kracht en flexibiliteit onder begeleiding van een ervaren beweegcoach, omdat samen bewegen zoveel leuker is.

Tijdens dit programma vergroot u uw balans, kracht en flexibiliteit. Gebruikers voelen zich fitter en ontwikkelen zelfvertrouwen. We maken hierbij gebruik van het door het RIVM erkende beweegprogramma Otago. Onder begeleiding van de beweegcoach worden in groepsverband de oefeningen uitgelegd en gezamenlijk uitgevoerd. Thuis kunt u deze oefeningen herhalen met behulp van het digitale beweegprogramma. De Otago oefeningen zijn zeer effectief indien u over een langere periode minimaal drie keer per week deze blijft herhalen. De GoLiveClip geeft u inzicht in uw voortgang, uw activiteiten niveau stijgt en uw valrisico daalt.  Met elkaar komen we in beweging! 

lees meer...

Samenredzaamheid

Door de bijeenkomsten ontstaat er een mooi en warm groepsproces waarin er naar elkaar omgekeken wordt en waarin de hulp vraag gesteld durft te worden, in vier bijeenkomsten maken we afspraken met elkaar en leren we digitaal in verbinding te blijven met de groep.

Uit de bijeenkomsten van het programma ontstaan hechte verbindingen tussen deelnemers. Er ontstaat zo een hechte gemeenschap waarbinnen we naar elkaar omkijken, en lief en leed met elkaar gedeeld kan worden. Met elkaar maken we afspraken over hoe vaak we bij elkaar komen en wat we dan leuk en belangrijk vinden om te doen. Daarnaast maken we plannen hoe we elkaar kunnen ondersteunen in onze brede gezondheid. Zo worden we samen echt samenredzaam.

lees meer...

Terugkombijeenkomsten

Na de vier onderdelen organiseren de Maak Rimpels deelnemers onder eigen regie op welke wijze ze elkaar blijven ontmoeten, ze met elkaar blijven bewegen en met thema bijeenkomsten blijven de digitaal aangehaakt of worden ze geinformeerd over andere interesante onderwerpen in hun eigen leefomgeving. Zo blijven we naar elkaar omkijken en blijft de band sterk.

Inschrijven

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich al inschrijven voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.

Wat u krijgt

 • Materialen zoals een ‘reisgids’ om zelf uw programma samen te stellen

 • Cursusmaterialen als naslagwerk voor de cursus die u volgt

 • Coaching in groepsverband

 • Gezellige bijeenkomsten met mensen bij u in de buurt

 • Een draagbare clip om fysieke activiteit te meten en veiliger op pad te kunnen

Wat u krijgt

 • Coaching in groepsverband

 • Goed leesbare handleidingen als naslagwerk voor de cursus die u volgt

 • Gezellige bijeenkomsten met mensen bij u in de buurt

 • Een draagbare clip om fysieke activiteit en het valrisico te meten en veiliger op pad te kunnen

 • Het door het RIVM goedgekeurde beweeginterventie Otago, aangeboden in groepsverband als digitaal voor thuis

 • Een “vangnet” vanuit de professionele zorg